Myös kiinteistönvälittäjät pukevat välillä ostohousut jalkaansa ja suuntaavat asuntokaupoille

Niin kävi myös taannoin meidän kiinteistönvälittäjälle Miika Takalolle. Hänen tapauksessaan oltiin erityisen asian äärellä, sillä Miika puolisoineen oli ostamassa ensiasuntoa itselleen.

Ensiasunnon ostaminen on jännittävää ja siihen liittyy paljon mieltä askarruttavia kysymyksiä ja ajatuksia. Miikan tapauksessa tietotaito löytyi omasta takaa, mutta osaavan kiinteistönvälittäjän roolia ei voi väheksyä lainkaan. 

Varainsiirtovero

Asuntokauppoihin liittyvä varainsiirtovero syö yleensä tuhansia euroja asuntokaupan yhteydessä. Asunto-osaketta ostaessa varainsiirtovero on 2% asunnon velattomasta hinnasta ja omakotitalojen kohdalla 4%.

Ensiasuntoon ostoon liittyy kuitenkin mukava huojennus. Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa mikäli:

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Pähkinänkuoressa: Asunto tulee ostaa omaan käyttöön eli sijoitusasunto ei tässä tapauksessa käy. Et ole aiemmin omistanut 50 % tai enempää mistään asunnosta. Mikäli nämä ehdot täyttyvät, verovapaus kutsuu varainsiirtoveron osalta.

”Pariskunta säästi melkein 6000 euroa. (tarkalleen 6040€). Eli aika kivasta summasta on kyse!”

Miikan vinkit

Yleensä puolison kanssa yhteistä asuntoa ostaessa tulee mietittyä, että omistussuhteen tulisi olla 50/50. Tähän Miikalla onkin heittää vaihtoehtoinen tapa:

Kun omistussuhdetta ei jaeta täysin puoleksi vaan 49/51, parin toinen osapuoli säilyttää ensiasunnon ostajan varainsiirtoveroedun.

Käydään tämä vielä läpi esimerkin kautta:

Ostettaessa ensiasunnoksi 200 000€ kerrostalo-osaketta omistussuhteella 51/49, varainsiirtoveroa maksetaan 2% tästä 49% osuudesta. Maksettavaa jää siis 1960€.

Ensiasunto on kuitenkaan harvoin loppuelämän koti ja yleensä eteen tulee jossain vaiheessa isomman kodin hankkiminen. Perheen kasvaessa omakotitalon ostaminen voi olla hyvä vaihtoehto. 

Mikäli samainen  pari päätyy myöhemmin 400 000€ maksavaan omakotitaloon, jossa on varainsiirtovero 4%, aletaan puhumaan jo varsin merkittävästä summasta. Neljä prosenttia kyseisen talon velattomasta hinnasta on 16 000€. Kuitenkin, kun tämä koti ostetaan omistussuhteella 50/50 ja toisen varainsiirtoveroetu on vielä käyttämättä edellisen asunnon omistussuhteen takia, maksettavaa jää 16 000€ sijasta 8 000€.

Jos ensimmäinen pienempi asunto olisi ostettu suhteella 50/50, olisi tällöin maksettu varainsiirtoveroa 0€. Toista kotia ostettaessa summa olisikin ollu 16 000€. Näin ollen pienellä kikkailulla pariskunta säästi melkein 6000 euroa. (tarkalleen 6040€). Eli aika kivasta summasta on kyse! 

Rakentaja­taustaista kiinteistön­välitystä

R\R on kiinteistönvälitysliike Oulussa, joka tarjoaa kokonaisvaltaista välitystoimintaa vahvalla rakennusalan kokemuksella. Vuosien kokemus rakentamisen parista antaa erinomaiset lähtökohdat juuri sinun kotisi myyntiin, sillä positiivisen ja energisen myyntityön lisäksi TuplaR LKV tietää miten myytävä koti on rakennettu.