Vuosien varrella markkinat ovat muuttuneet, mutta niin ovat toimintatavatkin. Reetan ajautuessa sattumusten kautta alalle vuonna 2001, moni asia oli toisin. 

Vuoden alusta TuplaR:n toimistopäällikön tehtäviin hypännyt Reeta Havana on ollut alalla kunnioitettavat 21 vuotta. TuplaR LKV:n tiimissä Reetan tehtäviin kuuluu tänä päivänä toimistotyötehtävät, stailaus ja syksyn aikana hän on palannut myös takaisin kentälle, joten Reetan voi siis bongata jatkossa enemmän myös TuplaR:n asuntonäytöistä!

Reeta toi R\R tiimiin mukanaan kokemuksen lisäksi mielettömän tietopankin alalta. Kokenut kiinteistönvälittäjä on nähnyt uransa aikana asuntokaupan laskut ja nousut, eikä sormi mene suuhun hankalassakaan paikassa. Kysyessä Reetalta millainen ihminen pärjää välittäjänä, nostaa hän juurikin tietotaidon esille. Kiinteistönvälittäjä on asuntokaupan asiantuntija, noudattaa asuntokauppalakia, maakaarta ja hyvää välitystapaa sekä häneltä tulisi löytyä paljon tietoa alasta ja hieman sen ulkopuoleltakin. Mikäli siis ala ja sen nippelitieto kiinnostaa, pärjää kiinteistönvälittäjänä varmasti.

’’Eikä hyvistä sosiaalisista taidoista tietysti haittaakaan ole’’, naurahtaa hän vielä perään.

Filmikameroita ja skannereita

Nykypäivänä asuntokaupat onnistuvat monilta osin netissä; laadukkaat valokuvaajien ottamat asuntokuvat ja kattavat ilmoitukset ovat nähtävissä kaikille. Asuntonäytöt ja jopa kaupat, onnistuvat omalta kotisohvalta. Toista se oli ennen.

Reeta muistelee kuinka ennen välittäjät näpsivät itse asuntokuvat perinteisellä filmikameralla ja filmit vietiin kehitettäväksi. Kuvien saapumisessa meni jokunen päivä, jonka jälkeen ne laitettiin ensimmäisenä esille välitysfirman ikkunaan. Potentiaaliset asiakkaat kiertelivät välitysfirmojen ikkunoiden takana silmäilemässä ilmoituksia ja mikäli mielenkiintoinen kohde osui silmiin, marssittiin siitä kysymään lisätietoja toimistoon sisälle.

Sama juttu lehti-ilmoitusten kanssa, niiden perusteella tuli paljon puheluja tai lehti kädessä käveltiin toimistolle kyselemään lisätietoja asunnosta. Nähtävillä oli alkuaikoina vain muutamia kuvia. Aika paljon, niin sanottuja turhiakin näyttöjä, mahtui kalenteriin nykypäivää huomattavasti enemmän. Kohde ei aina vastannut asiakkaan toiveita tai mielikuvia.

’’Ihan alussa minulla ei tainnut olla edes omaa nettiyhteyttä käytössä, joka tuntuu nyt ihan absurdilta. Toki toimistolla oli netti ja koneille pääsi, kun tarvis vaati. Tekeminen oli niin erilaista ja sitähän riitti, kun eri työkaluja oli useita”, toteaa Reeta muistellessaan välitysuransa ensiaskelia.

Muita perinteisiä työkaluja olivat mm. kirjoituskone, faksi, lankapuhelin, kopiokone ja skanneri. Nykyään elämä on niin hektistä ja tuntuu että kaiken täytyy tapahtua sormia napsauttamalla. Kaikki onkin kyllä helpompaa nykyään mukana kulkevilla työkaluilla.

Esittelytilanteissa aikanaan kohteiden tiedot ja siihen liittyvät yksityiskohdat löytyivät välittäjältä ainoastaan paperilta. Jos tarvittavaa tietoa ei välittäjältä löytynyt, oli sen selvittäminen hivenen hitaampaa kuin tänä päivänä. Googlekin oli tuolloin suhteellisen uusi juttu, eikä sen käyttö ollut vielä rutiiniomaista saatika, että tietoa olisi ylipäätään ollut niin paljoa saatavilla.

”Meidän piti opetella skannerin käyttö, jotta saatiin skannattua kuvat myös kotisivulle”

Internet vahvemmin osaksi kiinteistönvälitystä

Internetin käytön yleistyessä, kehittyivät myös välitysfirmojen kotisivut. 

’’Meidän piti opetella skannerin käyttö, jotta saatiin skannattua kuvat myös kotisivulle’’, muistelee Reeta.

Toki kovin kattavasta kuvapankista ei pystytty puhumaan, sillä tiedostojen ollessa suhteessa isoja, ei kotisivuille mahtunut kuin kymmenkunta kuvaa. Lehtimarkkinointi oli tuolloin myös paljon suuremmassa roolissa kuin nykypäivänä.

Etuovi perustettiin samoihin aikoihin kun Reeta tuli alalle ja Oikotiekin vasta pari vuotta aiemmin. Kehitystä on tapahtunut huimasti siitä mistä kaikki lähti. Nettifoorumeiden kehittyessä turhat näytöt vähenivät paljon. Näin asiakas sai tarkemman kuvan kohteesta jo ennakkoon.

Vaikka paljon on pitänyt opetella uutta vuosien varrella, on Reeta kuitenkin nauttinut kehityksestä ja siitä, että asiat ovat menneet isojakin harppauksia eteenpäin. Kun ennen asioitiin isännöitsijän kanssa puhelimitse ja paikan päällä, kulkee tieto nyt nopeasti puolin ja toisin sähköpostitse. Moni asia on siis nykyisin huomattavasti helpompaa.

Rakentaja­taustaista kiinteistön­välitystä

R\R on kiinteistönvälitysliike Oulussa, joka tarjoaa kokonaisvaltaista välitystoimintaa vahvalla rakennusalan kokemuksella. Vuosien kokemus rakentamisen parista antaa erinomaiset lähtökohdat juuri sinun kotisi myyntiin, sillä positiivisen ja energisen myyntityön lisäksi TuplaR LKV tietää miten myytävä koti on rakennettu.