Iiiiik, kodissani on valesokkeli!

Mikä on valesokkeli? Miten tunnistan valesokkelin? Miksi niitä tehtiin? Luettuasi tämän tiedät kuinka toimia osto- sekä myyntitilanteessa.

Mitä tarkoittaa valesokkeli?

Valesokkeli on talon matala perustamistapa, jossa seinän puurakenne on joko maan tasossa tai sen alapuolella. Tätä rakennetta käytettiin yleisesti pientalotuotannossa 70- ja 80-luvulla, mutta löytyy matalaperusteisia koteja myös 90-luvulta.

Nykyään valesokkeli luokitellaan riskirakenteeksi, jonka myötä siitä on tullut monille talon ostajille/myyjille mörkö.

”-Aaa, tässä on valesokkeli, sehän on homeessa, ei met tätä kotia osteta.”

”-Kuuleppa poika, tää oli vielä sitä aikaa, kun rakennettiin huolella.”

”-Ei tässä voi olla valesokkeli, kun ulkopuolella on betonia.”

 

Valesokkeli on riskirakenne, muttei myynnin tai ostamisen este.

 

Tarkoituksenamme on avata lukijoillemme hieman kokonaisuutta, jotta kotia myydessänne tai ostaessanne olette tietoisempia aiheesta.

Miksi tehtiin valesokkeleita?

Valesokkelin alkuperäinen ideologia oli parantaa pientalon lämmöneristävyyttä ja tiivistää rakenteiden liitoskohtia. Ajatuksena oli myös parantaa kodin esteettömyyttä.

Mistä valesokkelin ongelmat johtuvat?

Valesokkelin ongelmat johtuvat siitä, että seinän puurakenne, joka on maan alapuolella tai sen tasossa, joutuu tekemisiin veden kanssa. Rakenteen sijainti tekee kostumisen otolliseksi, sillä vedelle altistumisen riski on joka puolella: maakosteus alhaalta, pinta-/sadevedet sivulta ja sisäilman kosteus sisältä.

Miten tunnistan valesokkelin?

Helpoiten toteat asian rakennesuunnitelmista, mutta usein niitä ei ole aina saatavilla eikä rakennetta ole välttämättä tehty kuten piirustuksissa. Satavarmuuden saat ainoastaan rakenneavauksella, mutta tässä helpot tärpit jokaiseen näyttöön:

-Tarkkaile oven korkeutta. Jos ovi on lähellä maanpintaa ja matalammalla kuin ympäröivä sokkeli, on perustus valesokkeli.

-Aistinvaraisia tärppejä puolestaan talon omistajalle on maakellarimainen haju, jatkuva sairastelu ja tekstiilien tunkkaisuus.

Onko kaikki valesokkelikodit purku-uhan alla?

Valveutunut ostaja osaa tarkastella ostattavasta kohteesta muutakin kuin tapetin sävyn. Tätä peräänkuulutan myös meidän välittäjien keskuudessa. Tiedä mitä myyt, tiedä mitä ostat. Jos et tiedä, selvitä.

Valesokkeli ei nimittäin automaattisesti tarkoita sitä, että koti olisi purkukuntoinen. Jos ympäröivät olosuhteet on hyvät, voi valesokkeli olla rakenteena toimiva.

 

Valesokkelin kuntoon vaikuttavat:

  • Maaperä, onko kuiva vai märkä
  • Salaojitus, sokkelin vesieristys sekä sade- että pintavesien ohjaus
  • Kapillaarikatko (esim.bitumi) puun ja betonin välissä
  • Seinärakenteen tuuletus

Kuinka korjaan valesokkelin?

Kuten yllä mainitsin, niin ensin kannattaa tutkia kuin hutkia. Pyydä kuntokartoittaja tutkimaan valesokkelirakenteen kunto ja mikäli rakenne vaatii korjauksen, on se kannattavaa tehdä ammattilaisen toimesta. Yleisin korjaustoimenpide on kengitys eli puurakenteen poistaminen ja rakenteen korottaminen sekä ulkopuoliset korjaukset (pintavedet, salaojat jne).

Valesokkeli on riskirakenne, muttei myynnin tai ostamisen este.

Meillä yrityksessä löytyy osaamista keskustella aiheesta myös syvällisemmin, joten mikäli asia mietityttää oman kodin ostamisessa tai myymisessä, ole meihin rohkeasti yhteydessä. Autamme mielellämme.

Rakentaja­taustaista kiinteistön­välitystä

R\R on kiinteistönvälitysliike Oulussa, joka tarjoaa kokonaisvaltaista välitystoimintaa vahvalla rakennusalan kokemuksella. Vuosien kokemus rakentamisen parista antaa erinomaiset lähtökohdat juuri sinun kotisi myyntiin, sillä positiivisen ja energisen myyntityön lisäksi TuplaR LKV tietää miten myytävä koti on rakennettu.