Vuokralainen, lue miten hukkasin
18 000 € kolmessa vuodessa!

Mietityttääkö vuokraanko vai ostanko asunnon? Lue miten vältät rahan hukkaan heittämisen...

Vuokraanko vai ostanko?

Lähes jokainen meistä on joko asunut tai tulee asumaan elämänsä aikana vuokralla. Vuokralla asumisen helppous viehättää niin nuoria kuin yhä useammin myös varttuneempiakin aikuisia. Vuokralla asumista perustellaan helppouden lisäksi vapaudella ja sitouttamattomuudella. Miksi sitten kotia etsivän edes tulisi harkita omistusasunnon ostamista vuokraamisen sijaan?

Oma koti kerryttää varallisuutta eivätkä rahat mene vuokranantajan taskuun.

Ensin omakohtainen tarina. Palataan vuoteen 2017, kun minulle armeijasta pääsyn jälkeen varmistui koulupaikka Oulusta. Tämä tarkoitti minulle muuttoa lähemmäs oppilaitostani. Oikean asunnon löydyttyä muutin aivan Oulun ydinkeskustaan. Jo kalusteita ja sisustusta suunnitellessani mietin, etten tule tässä kuitenkaan kauan asumaan. Tuolloin minulla ei kuitenkaan vielä ollut tietoakaan mihin elämä veisi tulevaisuudessa. Nyt kirjoitan tätä tekstiä vajaa kolme vuotta myöhemmin saman asunnon vuokralaisena. Asunnosta, jossa kuvittelin viettäväni vain rajallisen ajan, on tullut koti eikä minulla ole edelleenkään omistusasuntoa.

Miksi sitten kirjoitan aiheesta?

Koska mielestäni en ole paras mahdollinen esimerkki onnistuneesta talouden suunnittelusta. Jos pääsisin ajassa taaksepäin, käskisin nuorta itseäni avaamaan ASP-tilin ja kehottaisin aloittamaan asuntosäästämisen. Sillä nyt, jos lasketaan mitä varsin kohtuullinen 500€ vuokrani on kolmessa vuodessa kerryttänyt vuokranantajan taskuun, tulee summasta mojovat 18 000€. Siis mitä? Miltei uuden henkilöauton verran rahaa toisen taskuun. (Toki vuokranantaja maksaa tästä summasta vastikkeet, remontointikulut yms.).

Kohtuullinen 500€ vuokrani on kolmessa vuodessa kerryttänyt vuokranantajan taskuun mojovat 18 000€

Kaikki tämä asunnosta, jossa en kuvitellut asuvani pitkään. Tiedostan kuitenkin, että opiskeluaikoina voi olla vaikeaa saada asuntoa ostettua, mutta aikaisin aloitettu asuntosäästäminen ainakin reilusti helpottaa tätä mahdollisuutta. Pidänkin tavoitteena, että seuraavat kolme vuotta kerryttävät omaa varallisuuttani, sillä jo kohtuullisella vuokrasummalla lyhentää yllättävänkin isoa asuntolainaa.

Ensiasunnon ostajan edut

Suomen valtio on helpottanut ensimmäisen asunnon ostoprosessia. Ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta. Ehtona tähän on, että asunnon ostaja on henkilö, joka on 18-39 -vuotias, eikä ole aiemmin omistanut yli puolta asunnosta tai kiinteistöstä.

’’Oma koti, oma lupa’’. Vanha sanonta, joka pitää päällisin puolin paikkansa. Vuokralla asumiseen verrattuna omassa asunnossa asuminen on huomattavasti vapaampaa. Omassa kodissa pääset itse päättämään esimerkiksi remontoinnista, lemmikkieläimistä ja siitä kuinka kauan kodissa asut. Jos maailman tuulet vievät, voit muuttaa ulkomaille ja jättää kodin vuokralle. Asunnon vuokraamisesta syntyvät tulot taas kerryttävät omaisuuttasi.

Lisäksi asuntolainasta maksettu korko on osin tai jopa kokonaan vähennyskelpoista.

Viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, voi asunnon arvonnousulla tehdä mukavan tilin. Asunnot ovat pitkällä aikavälillä tarjonneet vähintään hyvän suojan inflaatiota vastaan, ja kasvukeskuksissa pelkällä arvonnousullakin on voinut päästä hyviin tuottoihin. Aina näin ei tietenkään ole, eikä tulevaisuutta voi varmuudella ennustaa. Kuitenkaan harva miettii asunnon arvonnousua ostovaiheessa ja myydessä ajatellaan, että kunhan saa omat vain pois.

Muun muassa näistä eduista oman kodin ostaja pääsee nauttimaan. Olisiko siis nyt oikea aika alkaa etsimään ensimmäistä omaa kotia? Me TuplaR:llä huolehdimme siitä, että oman kodin hankinta onnistuu mahdollisimman helposti. Meiltä löydät paljon loistavia vaihtoehtoja. Unelmiesi koti odottaa täällä.

Rakentaja­taustaista kiinteistön­välitystä

R\R on kiinteistönvälitysliike Oulussa, joka tarjoaa kokonaisvaltaista välitystoimintaa vahvalla rakennusalan kokemuksella. Vuosien kokemus rakentamisen parista antaa erinomaiset lähtökohdat juuri sinun kotisi myyntiin, sillä positiivisen ja energisen myyntityön lisäksi TuplaR LKV tietää miten myytävä koti on rakennettu.