Asbesti, mitä se on?
Mitä on asbesti?
Asbesti on kuitumainen mineraali, jota löytyy Suomen maaperästä. Asbestia pidettiin aiemmin erinomaisen tulenkestävyytensä ansiosta rakentamisen ihmeaineena. Asbestia käytettiin rakennusmateriaalina yleisesti vuosina 1922–1993 ja sen käyttö oli huipussaan 1960-luvulta aina 1979-luvulle saakka.
Paloturvallisuutensa ansiosta asbestia käytettiin etenkin kylpyhuoneissa, keittiöissä, väliseinissä ja putkien eristeinä. Laajan käyttönsä vuoksi asbestia voi löytää tänä päivänä vielä vanhoista taloista ja asunnoista.
Asbestin vaarallisuus
Myöhemmin kuitenkin selvisi, että asbesti on hengitettynä terveydelle erittäin vaarallista. Asbesti kerääntyy keuhkoihin ja aiheuttaa vaarallisia hengityselinsairauksia.
Rakennuksissa käytetyt ehjät asbestipitoiset materiaalit eivät ole terveydelle haitallisia. Asbestipitoisia materiaaleja ei siis tarvitse erikseen poistattaa kodeista.
Mikäli asbestipitoiset materiaalit rikkoontuvat, esimerkiksi remontin aikana, vapautuu niistä terveydelle erittäin vaarallista asbestipölyä. Pöly on rikkoutuessaan niin hienoa, ettei sitä silmämääräisesti erota. Rikkoutumisen myötä asbestipöly voi kulkeutua hengittäessä keuhkoihin.
Asbestipurku
Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilain myötä kaikki ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset tulee kartoittaa asbestin varalta ennen purkutöiden aloittamista. Mikäli kartoituksessa ilmenee asbestia, purkutöitä saa tehdä vain asbestipurkuluvan saanut yritys. Ammattilainen purkaa löytyneen asbestin turvallisesti niin, ettei asbestipölyä vapaudu hengitysilmaan.
Asbestipölyltä ei pysty kotikonstein suojautumaan, joten varotoimet ovat ehdottomia.
Nyrkkisääntönä kotiremontoijille voidaan pitää sitä, että työ on turvallista niin kauan kun pintoja ei rikota tai remontista ei synny pölyä.
Mikäli tarvitset asbestikartoitusta, TuplaR LKV:n yhteistyöverkostosta löytyy ratkaisu myös tähän!
Ota yhteyttä välittäjiimme: https://tuplar.fi/ota-yhteytta/