Asbesti, mitä se on?

Asbestia on pidetty rakentamisen ihmeaineena ja sitä käytettiin rakennusmateriaalina erityisesti vuosina 1922-1993. Kirjoitimme blogin mitä tulisi ottaa huomioon jos epäilee kodin rakennusmateriaaleista löytyvän asbestia tai miksi se on hengitettynä ihmiselle vaarallista.

Mitä on asbesti?

 

Asbesti on kuitumainen mineraali, jota löytyy Suomen maaperästä. Asbestia pidettiin aiemmin erinomaisen tulenkestävyytensä ansiosta rakentamisen ihmeaineena. Asbestia käytettiin rakennusmateriaalina yleisesti vuosina 1922–1993 ja sen käyttö oli huipussaan 1960-luvulta aina 1979-luvulle saakka.

Paloturvallisuutensa ansiosta asbestia käytettiin etenkin kylpyhuoneissa, keittiöissä, väliseinissä ja putkien eristeinä. Laajan käyttönsä vuoksi asbestia voi löytää tänä päivänä vielä vanhoista taloista ja asunnoista.

 

 

Asbestin vaarallisuus

 

Myöhemmin kuitenkin selvisi, että asbesti on hengitettynä terveydelle erittäin vaarallista. Asbesti kerääntyy keuhkoihin ja aiheuttaa vaarallisia hengityselinsairauksia.

Rakennuksissa käytetyt ehjät asbestipitoiset materiaalit eivät ole terveydelle haitallisia. Asbestipitoisia materiaaleja ei siis tarvitse erikseen poistattaa kodeista.

Mikäli asbestipitoiset materiaalit rikkoontuvat, esimerkiksi remontin aikana, vapautuu niistä terveydelle erittäin vaarallista asbestipölyä. Pöly on rikkoutuessaan niin hienoa, ettei sitä silmämääräisesti erota. Rikkoutumisen myötä asbestipöly voi kulkeutua hengittäessä keuhkoihin.

 

 

Asbestipurku

 

Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilain myötä kaikki ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset tulee kartoittaa asbestin varalta ennen purkutöiden aloittamista. Mikäli kartoituksessa ilmenee asbestia, purkutöitä saa tehdä vain asbestipurkuluvan saanut yritys. Ammattilainen purkaa löytyneen asbestin turvallisesti niin, ettei asbestipölyä vapaudu hengitysilmaan.

Asbestipölyltä ei pysty kotikonstein suojautumaan, joten varotoimet ovat ehdottomia.

Nyrkkisääntönä kotiremontoijille voidaan pitää sitä, että työ on turvallista niin kauan kun pintoja ei rikota tai remontista ei synny pölyä.

 

Mikäli tarvitset asbestikartoitusta, TuplaR LKV:n yhteistyöverkostosta löytyy ratkaisu myös tähän!

Ota yhteyttä välittäjiimme: https://tuplar.fi/ota-yhteytta/

Rakentaja­taustaista kiinteistön­välitystä

R\R on kiinteistönvälitysliike Oulussa, joka tarjoaa kokonaisvaltaista välitystoimintaa vahvalla rakennusalan kokemuksella. Vuosien kokemus rakentamisen parista antaa erinomaiset lähtökohdat juuri sinun kotisi myyntiin, sillä positiivisen ja energisen myyntityön lisäksi TuplaR LKV tietää miten myytävä koti on rakennettu.