Asuntokaupan kosteusmittaus – kannattaako tehdä?

Miten kosteusmittaus tehdään? Mitä siitä selviää? Mitä se maksaa ja kannattaako se aina tehdä asuntoa ostaessa/myydessä? Jos kosteusmittaus ja sen hyödyt mietityttävät, tämä blogi on juuri sinulle!

Kosteusmittaus asuntokaupan turvana?

Usein asuntokaupan yhteydessä halutaan selvittää ostettavan asunto-osakkeen kuntoa. Tähän tarkoitukseen asiantuntijayritykset ovat tehneet palvelukokonaisuuden, jossa kuntoa selvitetään rakenteita rikkomattomalla menetelmällä. 

Miten kosteusmittaus tehdään? Mitä siitä selviää? Mitä se maksaa ja kannattaako se aina tehdä asuntoa ostaessa/myydessä?

Nyky vesieristeillä varustettuja kylpyhuoneita mitattaessa 9/10 näyttää kohonneita kosteusarvoja

Rakenteita rikkommattomalla menetelmällä:

Asunto-osakkeessa kaikki kosteat tilat (pesuhuone, sauna, wc, kodinhoitohuone, keittiö) tutkitaan menetelmällä, joka ei riko pintamateriaaleja. Näin ollen tutkimusta kutsutaan usein myös pintakosteusmittaukseksi. Kuinka tutkimus etenee?

Kosteusprosentti 120. Hetkinen…

Usein mittaukseen liittyy väärinymmärrys, että mittari kertoo suoraan onko rakenteissa kosteutta vai ei. Mittaus EI kerro onko kohteessa kosteusvauriota. 

Pintakosteusmittarilla käydään läpi pintamateriaalit sekä riskialueet ja selvitetään onko aihetta jatkotutkimukselle tai löytyykö poikkeamia. Mittarin toiminta perustuu sähkönjohtavuuten, joten se reagoi veden lisäksi mm. sähköjohtoihin ja rautaan. 

Nyky vesieristeillä varustettuja kylpyhuoneita mitattaessa 9/10 näyttää kohonneita kosteusarvoja, mutta suurimmassa osassa näistä kosteus on siellä missä kuuluukin: vesieristeen ja laatan välissä. Tällöin kohonneet arvot rajautuvat jyrkästi laattasaumoihin, joiden kautta vesi pääsee laatan alle sekä haihtumaan sieltä pois. Tällöin rakenne toimii, kuten kuuluukin. Mikäli kohonneet arvot ovat epämääräinen lammikko, on asiaa syytä tutkia tarkemmin.

Tämän lisäksi tutkitaan vesilaitteet, ilmanvaihtoa, laatoituksen kiinnitystä alustaan, saunan kuntoa, allaskaapit sekä kylmälaitteiden ja koneiden edusta. 

Esimerkkinä: astianpesukoneen aiheuttamat vesivahingot ovat yleisin syy keittiön kosteusvaurioihin, joten kannattaako tutkia onko se kytketty asianmukaisesti ja varustettu valuma-altaalla? Tämän vastauksen selvittämiseen ei liene tarvittavan Sherlockia.

Lisätietoa uudesta kodistani? Kyllä kiitos.

Toiset tekevät kosteusmittauksen aina asuntokaupassa, toiset eivöt tee sitä koskaan. Välttämättömyys se ei ole ja usein se jätetään tekemättä varsinkin uusissa ja uudehkoissa kodeissa.

Mutta mikäli haluat oppia kodistasi enemmän, ei kosteusmittaus ole kustannuksena kummoinen (230-270€ Oulussa). Tällöin molemmat osapuolet tietävät tarkemmin mitä ostaa tai myy.

Jotta tutkimuksesta olisi hyötyä, kannattaa mittauksessa olla itse paikalla ja käyttää ammattitaitoista yritystä. Ammattilainen kertoo kokoajan mittausten edetessä, mitä hän tekee ja mitä on syytä huomioida, joten samalla opit kuinka huolehtia uudesta kodistasi.

 

Mitä tarkoittaa putkiremontti?

Putkiremontti tarkoittaa talon käyttövesiputkien ja viemäreiden kunnostamista tai uusimista. Lue TÄÄLTÄ mitä se pitää sisällään…

Rakentaja­taustaista kiinteistön­välitystä

R\R on kiinteistönvälitysliike Oulussa, joka tarjoaa kokonaisvaltaista välitystoimintaa vahvalla rakennusalan kokemuksella. Vuosien kokemus rakentamisen parista antaa erinomaiset lähtökohdat juuri sinun kotisi myyntiin, sillä positiivisen ja energisen myyntityön lisäksi TuplaR LKV tietää miten myytävä koti on rakennettu.